Sledujte nás aj na:
  • share on facebook
Dňa 22. januára 2024

Silvestrovská vernisáž 2018

Pozývame Vás na našu tradičnú silvestrovskú vernisáž a výstavu, ktorá bude tento rok venovaná nedožitým 90. narodeninám Jozefa Saloňa.

 

 

silvestrovska web

 

 

 

Jozef Saloň – meno za ktorým sa skrývajú desiatky rokov výtvarnej tvorby, reštaurátorskej práce i pedagogickej činnosti. Jeden zo zakladajúcich pracovníkov múzea. Stál pri zrode bývalých stálych expozícií od výtvarných návrhov po samotnú realizáciu. V novembri tohto roku by sa dožil 90 rokov. Neúnavný organizátor výtvarného života v meste. Meno, ktoré v spomienkach starších Michalovčanov výrazne zarezonovalo.

Jozef Saloň je autorom úctyhodnej zbierky obrazov, predovšetkým krajinomalieb, portrétov i zátiší. Jeho výtvarný prejav je farebne umiernený, prevažne bez farebnej nadsázky a expresívnosti, ale výstižný vo vyjadrení nálady a pocitov z krajiny. Výstižne zachytáva striedajúce sa svetlo a tiene leta, malátnosť a nehybnosť podvečera i ponurú náladu jesenných a zimných dní. Jeho maľba je charakteristická dobre rozpoznateľným a nezameniteľným rukopisom, premyslenou kompozíciou s prevládajúcimi horizontálnymi líniami.

Menej známa je rozsiahla kolekcia kresieb, grafík a úžitkovo dekoratívnych kompozícií z hliníka, mosadze (dotvorené škvarou a farbami), ako aj kompozícií z keramických prefabrikátov. Sú dokladom znalostí rôznych výtvarných techník a predovšetkým autorovej kreativity a úsilia.

  • facebook
  • instagram
historia michaloviec
Odber noviniek
Váš e-mail

Súhlasím so spracovaním mojich osobných údajov v rozsahu: e-mailová adresa za účelom zasielania newslettrov Viac informácií o spracovaní osobných údajov

partneri