Sledujte nás aj na:
  • share on facebook
Pridané dňa 21. augusta 2024

Akvizícia - Štefan Bubán

Do zbierok útvaru umeleckej histórie zas pribudol triptych s názvom Zemplínska šírava I. až III. z roku 2007 od známeho trebišovského maliara Štefana Bubána. Rodáka zo Zemplína, ktorý svojím výtvarným novátorstvom prekročil hranice nielen regiónu, ale aj Slovenska.

 Jeho tvorba je síce od začiatku spojená prevažne s východným Slovenskom, je však rozmanitá a nadregionálna. Neustále si tiež získava obdiv domácich i zahraničných historikov a teoretikov umenia a všetkých milovníkov umenia. Majster Bubán úspešne reprezentuje výtvarné umenie Slovenska doma, aj za hranicami krajiny (v Európe, Ázii alebo Amerike; v rokoch 2004 až 2009 vystavoval napríklad i na medzinárodnej výstave Jesenný salón v Paríži, kde ho v rokoch 2007 a 2008 zaradili spomedzi 500 umelcov medzi 50 najúspešnejších).

Táto akvizícia, zrealizovaná vďaka dotácii Fondu na podporu umenia. Obohatí kolekciu diel Štefana Bubána, ktorá je v muzeálnych zbierkach zastúpená prevažne predmetnou krajinárskou tvorbou zo 70. až z 80. rokov 20. storočia. Novozískaný triptych dokladá posun v tvorbe umelca. Radí sa do obdobia, keď autor cez analýzu motívu postupne dospel takmer až k hraniciam nepredmetnej maľby.

 

 

Triptych Zemplínska šírava I.,II, a III.

Rok vzniku : 2007-8

Technika : olejomaľba na plátne

Rozmery : 120x110 cm


buban1

buban2

buban3


 

 

 


FPU logo1 modre
Akvizíciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

  • facebook
  • instagram
historia michaloviec
Odber noviniek
Váš e-mail

Súhlasím so spracovaním mojich osobných údajov v rozsahu: e-mailová adresa za účelom zasielania newslettrov Viac informácií o spracovaní osobných údajov

partneri