Sledujte nás aj na:
  • share on facebook
Pridané dňa 21. augusta 2024

T.J. MOUSSON - štúdium

Tento rok si pripomíname 65. výročie založenia Zemplínskeho múzea v Michalovciach a 135. výročie narodenia „maliara zemplínskeho slnka a ľudu“ T. J. Moussona.

 

Štúdium   Školský rok 1894/1895 bol počiatkom získavania vzdelania Teodora Jozefa Moussona. Práve na jeseň 1894 zasadol do lavíc rímskokatolíckej ľudovej školy vo svojom rodisku v obci Högyész pri Pécsi. Po jej skončení ho otec zapísal do blízkeho gymnázia v Szekeszárde. Teodor však nepatril k najlepším žiakom. V školskom roku 1900/1901 tak prestúpil do Chlapčenskej meštianskej školy v Szekszárde, kde absolvoval dva zostávajúce roky. V roku 1902 mladý Teodor prichádza na Maďarský kráľovský štátny učiteľský ústav v Baji. Počas vzdelávania sa mu darilo iba vo výtvarnej a hudobnej výchove. Zaujala predovšetkým jeho hra na husle a klavír. V roku 1906 ukončil štúdium nadobudnutím pedagogickej spôsobilosti pre školy s vyučovacím jazykom maďarským. V nasledujúcom roku však na učiteľskú prax nenastúpil a jeho kroky smerovali do Budapešti, kde sa vďaka strýkovej podpore venoval maliarstvu.   V tomto období sa stretávame s negáciou dlhoročných informácií o absolvovaní Výtvarnej školy v Rajztanode a Univerzite výtvarných umení v Budapešti. Jeho meno sa na zozname žiakov menovaných inštitúcii nenachádza. Existuje však jeden záznam o študentovi „Fedorovi“ Moussonovi, ktorý na spomínanej univerzite študoval v rokoch 1906 až 1907. Pravdepodobne počas štúdia v Budapešti sa Mousson dostal aj do kontaktu s Edom Ballom (učil v Rajztanode), nie však v rámci vzťahu žiak – učiteľ.     Pripomíname, že dielo majstra si môžete pozrieť v stálej umelecko-historickej expozícii nášho múzea. https://www.zemplinskemuzeum.sk/expozicie/umelecka-historia     Informácie zo života maliara pre Vás pripravil Mgr. Martin Urban, kurátor umeleckej histórie ZM.     Umelecké diela v zbierkach múzea boli reštaurované vďaka podpore Fondu na podporu umenia.

FPU logo2 cierne


mousson rodina


mousson cello
Moussonovi rodičia

    moussonjj

T. J . Mousson - gymnazista
  • facebook
  • instagram
historia michaloviec
Odber noviniek
Váš e-mail

Súhlasím so spracovaním mojich osobných údajov v rozsahu: e-mailová adresa za účelom zasielania newslettrov Viac informácií o spracovaní osobných údajov

partneri