Sledujte nás aj na:
  • share on facebook
Pridané dňa 21. augusta 2024

Moussonovo „Slnečné odpoludnie“ v Zemplínskom múzeu

V závere roka 2018 sa vďaka príspevku zriaďovateľa – Košického samosprávneho kraja – podarilo rozšíriť zbierku diel Teodora Jozefa Moussona o obraz Slnečné odpoludnie.

Ide o reprezentatívny doklad časti tvorby umelca, ovplyvnenej plenérovým pobytom v maliarskej kolónii v Nagybányi v roku 1911, aj vďaka ktorému sa Moussonova paleta obohacuje o svietivé farebné akordy. Zachytáva atmosféru slnečného letného popoludnia, prezentovanú krajinou s figurálnou stafážou. Na obraze sú konkrétne zachytené autorove deti – dvojičky Edita a Judita a syn Viliam. Táto olejomaľba na plátne s rozmermi 81 x 101 cm, signovaná a datovaná vľavo dole poločitateľne „Mousson 930 (36?)“, je zarámovaná v širokom holandskom čiernom ráme so zlatou lištou z 30. rokov 20. storočia (dielo s rámom tak dosahuje úctyhodnú veľkosť 116x136 cm, v Moussonovej tvorbe tak netypickú). Obraz bol uvedený v aukčnom katalógu 140. večernej aukcie SOGY, priložený je k nemu i znalecký posudok historičky umenia a súdnej znalkyne PhDr. Kataríny Bajcurovej z Bratislavy).

Uvedená akvizícia obohatí na Slovensku najpočetnejší súbor diel tohto autora, ktorému sa v posledných rokoch dostáva náležitej pozornosti a uznania. Obraz sa po realizácii novej stálej expozície venovanej životu a tvorbe tohto umelca iste stane jedným z dominantných diel.


mousson akvizica1



mousson akvizica2

Dielo dočasne uložené v Centrálnom depozitári múzea.



 



KSK logo rgb

Akvizíciu podporil Košický samosprávny kraj.

  • facebook
  • instagram
historia michaloviec
Odber noviniek
Váš e-mail

Súhlasím so spracovaním mojich osobných údajov v rozsahu: e-mailová adresa za účelom zasielania newslettrov Viac informácií o spracovaní osobných údajov

partneri