Sledujte nás aj na:
  • share on facebook
Pridané dňa 21. augusta 2024

130. narodeniny T.J. MOUSSONA

,,...Môj momentálny zážitok sa premieta do môjho vnútra a tvorí môj dojem, ten časom mením na náladu. Dojmy som sa naučil vytvárať farbami. Hlboké dojmy sa snažím vyvolať farbami cez svetlo v nich. Farebný akord je vážna vec a dlho trvá, kým nájdeš pre seba ten správny."

(T. J. Mousson)



Dňa 15. decembra 2017 uplynulo 130 rokov od narodenia Theodora J. Moussona, „maliara zemplínskeho slnka a ľudu“.

 

T.J. Mousson sa narodil 15. decembra 1887 v Högyészy v Maďarsku. Od roku 1911 žil v Michalovciach, kde takmer tri desaťročia zaznamenával život a etnografické zvláštnosti kraja. Zomrel v Trenčíne, u syna Viliama, v roku 1946.

Dielo T. J. Moussona pôsobí zdanlivou ľahkosťou prednesu, príjemnou atmosférou nie vždy príjemných období života, atmosférou podvečerných zákutí, krajinárskych motívov, poznamenaných zvláštnou nostalgiou...

Pri príležitosti tohto okrúhleho výročia vychádza publikácia MOUSSON. Svet farieb a svetla, ktorá bude predstavená na Silvestrovskej vernisáži, 31.12.2017 o 10:00 v galérii ZOS v Michalovciach. 

 

  • facebook
  • instagram
historia michaloviec
Odber noviniek
Váš e-mail

Súhlasím so spracovaním mojich osobných údajov v rozsahu: e-mailová adresa za účelom zasielania newslettrov Viac informácií o spracovaní osobných údajov

partneri