Sledujte nás aj na:
  • share on facebook
Pridané dňa 21. augusta 2024

60. výročie Zemplínskeho múzea

Už šesť desaťročí sa Zemplínske múzeum v Michalovciach významnou mierou podieľa na mapovaní a uchovávaní hmotného aj nehmotného dedičstva obyvateľstva regiónu Zemplína. Vlastivedný charakter múzea mu umožňuje sledovať nielen líniu dôležitých počinov a udalostí v životoch historicky významných osobností, ale aj tú menej noblesnú, súvisiacu s každodennými činnosťami, spôsobom života a kultúrou našich predkov. Svojím dokumentačným záberom pokrýva spektrum pohybujúce sa od prírodných klenotov až po archeologické poklady regiónu.

Zemplínske múzeum je najstarším na území Zemplína. Jeho oficiálny vznik je spojený s výnosom vtedajšieho Povereníctva školstva a kultúry z 30. júna 1957. Múzeum sa od svojho vzniku zameriava na výskum a dokumentáciu prírody, histórie, kultúry a umenia regiónu. Špecializuje sa na oblasť zoológie stavovcov, pravekých dejín, cirkevnej histórie, agrárnej etnografie, výtvarného umenia a umeleckých remesiel 19. – 21. storočia.

Múzeum oslavuje výročie v čase, keď čaká na dokončenie rekonštrukcie svojho hlavného sídla - barokovo-klasicistického kaštieľa šľachticov zo Starého a z Michaloviec. K jubileu múzea sa už dňa 17. júna uskutočnil koncert klasickej hudby zoskupenia Lotz Trio. Formácia pomenovaná po fenomenálnom nástrojárovi Theodorovi Lotzovi (1746–1792) predviedla na kópiách unikátnej sady basetových rohov z hradu Krásna hôrka skladby z pera Wolfganga Amadea Mozarta v sále Zlatého býka. Oficiálne úvodné oslavy za prítomností pozvaných hostí sa uskutočnili 6. júla v priestoroch hotela Družba, v ktorých ostala inštalovaná výstava venovaná 60. výročiu tejto inštitúcie. Výstava sa uskutočnila vďaka finančnej podpore mesta Michalovce. Neskôr bola presunutá do OC Zemplín, kde bola dostupná širokej verejnosti. 

  • facebook
  • instagram
historia michaloviec
Odber noviniek
Váš e-mail

Súhlasím so spracovaním mojich osobných údajov v rozsahu: e-mailová adresa za účelom zasielania newslettrov Viac informácií o spracovaní osobných údajov

partneri